Íme, 10 élelmiszer, aminek nincs lejárati ideje

Lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztani kockázatos, ám van néhány, amely esetében nem kell aggódnod, vajon megeheted-e még, hiszen több év után is bátran, biztonságosan elfogyaszthatod őket.

Összegyűjtöttünk 10 élelmiszert, amit szinte örökké eltartathatsz, és soha nem romlik meg.

10. Rizs

A legjobb, ha 4,5 C°-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten tárolod a rizst, a legideálisabb pedig ha műanyag tartókban vagy üvegben tartod. Egy tanulmány szerint, ilyen feltételek mellett a rizst akár 30 évig is eltárolhatod, s még akkor sem veszíti el az aromáját és a tápértékét. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás során a rizs két típusát használták: a félig főtt rizst és polírozott rizsszemeket.

9. Tejpor

Az olyan tejpor, amit minden egészségügyi feltételnek megfelelően gyártanak, igen hosszú ideig eltartható anélkül, hogy elveszítené a tápértékét. Persze csak akkor, ha légmentesen lezárva tárolod.

8. Szójaszósz

A szójaszószt felbontás után akár három évig is biztonságosan fogyaszthatod. A légmentes tartóban tárolt szójaszósz szavatossági ideje sokkal hosszabb, ám bizonyos feltételektől függ, például a szójaszósz típusától, az előállítási módszerétől, a minőségétől és a tárolás hőmérsékletétől.

A jó minőségű szójaszószt természetes erjesztés útján állítják elő, ami több hónaptól akár két évig is eltarthat. Csak az ilyen típusú szójaszósz fogyasztható több mint három év után is. Épp ezért, figyelj oda a különböző márkákra, hiszen bizonyos gyártók kémiai anyagokat adnak a termékhez, ezzel felgyorsítva a természetes erjedését.

7. Juharszirup

A Massachusetts Maple Producers Association, vagyis a Massachusetts-i Juharszirup Gyártók Társasága szerint egy bontatlan üvegű juharszirupot akár örökké megtarthatunk, akkor sem lesz semmi baja. Sőt, felbontás után is több évig fogyasztható, ha hűtőben tartod.

6. Szárított bab

A Brigham Young Egyetem kutatói rájöttek, hogy a szárított bab külseje harmincévnyi tárolás után ugyan megváltozik, de vészhelyzetekre még mindig elfogadható marad. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szárított babok akár harminc év után is fogyaszthatók.

5. Só

A só tulajdonképpen egy ásvány, nem egy termék, épp ezért lehetetlen, hogy megromoljon. Persze az ásvány gyorsan magába szívja a vizet, így egy hatalmas sziklává változik egy idő után. A só azonban mindig is az marad ami, tehát só. Ugyanakkor ne feledd, a jódozott só csupán körülbelül egy évig őrzi meg a gyártási minőségét. Ezalatt az idő alatt a jód elpárolog, bár egyszerű asztali sóként továbbra is használhatod.

1 2

Mi a véleményed?